Groep 2-3 2017

januari 2018

Na een welverdiende vakantie zijn we alweer in de tweede schoolweek van 2018!!. Intussen is er al weer heel wat gebeurt. We hebben de eerste schooldag in het nieuwe jaar geproost met champagneglazen gevuld met limonade. Het thema seizoenen is gestart, waarin we seizoen winter meer uitdiepen en ook de tijd nemen we hierin mee. 

Er is, zoals in de nieuwsbrieven vermeldt ook een verandering/ wisseling in leerkrachten in de onderbouw. In groep 2-3 blijft juf Aaltje op maandag, donderdag en vrijdag. op dinsdag en woensdag is juf Hetty er! Juf Ria is nu geheel in groep 1-2 te vinden samen met juf Susanne. 

Dan is er ook een nieuwe leerling bij ons in de klas gestart afgelopen maandag, dat is Dylan (spreken uit als Dailen). Welkom Dylan, we hopen dat je het fijn gaat hebben bij ons in de klas en op school!  

weer terug komend op het thema in de klas: Het, misschien voor ouders bekende lied van Bassie en Adriaan, '365 dagen in een jaar' hebben we beluisterd. Mede hierdoor weten ze dat er 365 dagen, 12 maanden, 52 weken en 4 seizoenen in een jaar zitten. Over tijd gesproken, we zijn gestart met klokkijken! (het hele uur is nu aan bod). Dit leren we de kinderen als volgt; als de grote wijzer bovenaan staat,-op de 12 -is het uur. De kleine wijzer 'vertelt'  je dan welk uur. Ook de kinderen van groep 2 pikken dit goed op, super! Om dit nog beter uit te diepen maken de kinderen daarom ook een klok (zoals op de foto).

 

 

kerst 2017

Tijdens de kerst hebben we met z'n allen de kerstboom versierd. Ook in de huishoek was de kerstsfeer te vinden. Hier konden de kinderen zich verkleden in mooie kerst-outfits, het kerstmenu samenstellen en het kerstdiner 'maken'.

Ook was er voor de eerste keer een kerstdiner in de avond. En dat was voor de meeste kinderen best spannend. Alle kinderen zagen er prachtig uit. 

Alle ouders bedankt voor alle medewerking. Ieder had iets lekkers gemaakt voor het kerrstdiner, daardoor was het een zeer geslaagde avond. 

december 2017

Na de Sinterklaas even een aantal dagen geen thema voordat de kerst begint. In deze dagen hebben we een aantal dingen herhaald zoals de geleerde woorden van groep 3 (kern 2). De kinderen van groep 3 hebben de officiele afronding van kern 2 gehad en ontvangen hiervoor nog een diploma. De kinderen van groep 2 kennen ook al best veel woorden en mogen meedoen als ze dit zelf ook willen. We merken dat de meeste kinderen het leuk vinden om mee te doen.

 

november 2017:

Sinterklaas brengt op 1 december een bezoek aan onze school. Voor de komst van de Sint oefenen we in de klas 'de Pietendans'. De andere bouwen oefenen deze dans tijdens de gymlessen.

Bijna alle activiteiten zijn dan ook op het Sinterklaas- thema afgestemd. Zo is in de bouwhoek een stoomboot nagebouwd. Maar ook bij het pietenhuis (de huishoek) staat een boot, gemaakt door de kinderen. Van klei worden allemaal pepernoten en chocoladeletters gemaakt. De letter van de week: de letter -s- (sint),  de letter -ie- (piet) en de letter -b- (boot) worden door de kinderen van groep 2 geleerd. Groep 3 leest volgens de methode, maar we leggen waar mogelijk wel de link naar het thema. Ze zijn met kern 2 van Veilig leren lezen begonnen.

In de hal bij de hoofdingang is ook een Sinterklaashoek gemaakt. Hier kan Sinterklaas of Piet overnachten en/ of werken. Het verhaal van Sinterklaasjournaal wordt gevolgt. Kinderen die pakjes vinden die van de boot zijn gevallen kunnen hier ingeleverd worden. Zo kunnen de pieten ze bij de juiste kinderen brengen. Tekeningen kunnen hier uiteraard ook ophangen worden.

Kinderboekenweek 2017, 'Gruwelijk Eng':

Via het fotoboek groep2-3 kunnen de foto's van het thema bekeken worden. De start van de Kinderboekenweek begon met de eerste scan van de boeken uit de nieuwe bibliotheek van it Heechhof. 

In de groepen 1-2 en 2-3 hebben we het boek van 'De Gruffalo' voorgelezen, uitgespeeld en de film bekeken. Een spannend en leuk fantasierijk verhaal. juf Ria had ook nog een koffer mee voor de beide groepen waarin de handpoppen e.d. van het verhaal zitten. Een super leuke aanvulling! De huishoek is deels omgetoverd tot 'griezelhoek', waar de kinderen zich kunnen verkleden als draak, dracula, heks/ tovernaar of skelet.

Afgelopen donderdag was de afsluiting van de kinderboekenweek waarbij we een spannende speurtocht door de school hebben gedaan. hierbij moesten de kinderen letters zoeken die samen een woord vormden: Kippenvel. De kinderen konden samen alle letters vinden en kregen als beloning een traktatie uit een 'skelet- hand'.

De laatste week voor de herfstvakantie willen we het thema nog voortzetten. We gaan daarom komende donderdag naar de bibliotheek (19 oktober). Mits er genoeg vervoer geregeld kan worden...... In het schriftje van de kinderen zat een briefje waarbij u op kon geven of u zou willen helpen met het vervoer van en naar de bibliotheek. Er zijn nog rijders nodig!.

Welkom in groep 2-3

We zijn gestart met het thema 'Familie'. Veel kinderen hebben al foto's meegenomen voor hun eigen stamboom. Er wordt in de kring goed uitgelegd wie er allemaal op de foto's staan. Deze zijn te bezichtigen in de hal (bij de onderbouwingang).

De kinderen van groep 2 hebben de letters -i- van ik en de letter -m- van mama (mem) als letter van de week gehad. De kinderen uit groep 3 hebben de eerste woorden geleerd, namelijk: ik, maan, roos en vis. Hierin staat ook steeds de eerste letter centraal.

Het eerste blok van de Vreedzame School is ook in volle gang. In de kring en daarbuiten worden alle woorden die hier bij horen ook steeds meer toegepast door de leerlingen zelf. Blok 1 draait vooral om: 'We horen bij elkaar!' Deze lessen staan in het teken van groepsvorming en het creëren van een positief klimaat in de klas. Samen met de leerlingen maken we afspraken over hoe we met elkaar omgaan in de klas. de hulpen in de klas hebben taken en elke vrijdag krijgt deze hulp dan ook opstekers van zijn/ haar klasgenoot te horen.